یکی از اجزای اصلی در کنتاکتور تیغه پلاتین یا تیغه کنتاکتور می باشد که برای عبور جریان و هدایت آن مورد استفاده قرار می گیرد. تیغه کنتاکتور به سه بخش مجزا تقسیم بندی شده، هر کدام نام جداگانه ای گرفته و وظیفه خاصی را بر عهده دارند. اگر قصد خرید تیغه پلاتین کنتاکتور را دارید با ما در مجموعه ژرمن کنترل همراه باشید.

تیغه پلاتین یا تیغه کنتاکتور یکی از اجزای بسیار مهم در کنتاکتور است که برای عبور جریان و هدایت آن مورد استفاده قرار می گیرد. به این وسیله تیغه به سه بخش مجزا تقسیم بندی شده، هر کدام وظیفه خاصی را بر عهده دارند.

بخش های مختلف تیغه پلاتین

برای خرید تیغه پلاتین ، باید بدانیم که تیغه پلاتین ار سه بخش مجزا تشکیل شده است، این بخش ها عبارتند از :تیغه فرمان، تیغه کمکی و تیغه قدرت، که هر کدام برای به کار افتادن و عمل کردن کنتاکتور وظایف خاصی را انجام می دهند.

تیغه فرمان شامل تعدادی کلید نرمالی باز و نرمالی بسته می باشد. کلید های نرمالی باز کلیدهایی هستند که در حالت عادی باز هستند و در اثر تحریک بسته می شوند، و کلید های نرمالی بسته کلیدهایی هستند که در حالت عادی بسته هستند و بعد از تحریک باز می شوند. این کلید ها روی بدنه کنتاکتور قرار دارند و بعد از تحریک شدن بوبین آن ها نیز تحریک شده و تغییر حالت می دهند. این تغییر حالت در جهت تشکیل جریان و عبور آن است. تیغه پلاتین قدرت نیز در ادامه راه قرار گرفته و وظیفه این تیغه نیز تشکیل مسیر برای ادامه جریان الکتریکی تولید شده در بوبین و هدایت آن است.

تیغه پلاتین کمکی وظایفی بیش از هدایت جریان بر عهده دارد. از آن جهت به این تیغه پلاتین کمکی گفته می شود که درست است که این تیغه بخشی از کنتاکتور می باشد اما به شکل یک بخش جداگانه نیز قابلیت اتصال به کنتاکتور، تعویض و یا برداشته شدن دارد. این تیغه پلاتین یک وظیفه مهم برعهده داشته و آن هم کنترل اطلاعات و صدور فرمان های کنترلی است. برای مثال اگر کنتاکتور بخواهد بر اساس اطلاعات ورودی خود فرمان خاصی به قطعه دیگر صادر کند، و یا دستور خاموش و روشن شدن تجهیز دیگری را اعلام کند، این دستورات در بخش تیغه پلاتین کمکی بررسی و صادر می شود. بدون شک این بخش از تیغه پلاتین یکی از مهم ترین بخش ها در کنتاکتور است.

ساختار تیغه پلاتین

 تیغه پلاتین نه تنها در کنتاکتور بلکه در بیشتر قطعات صنعتی و الکترونیکی که جریان برق را قطع و وصل می کنند مانند کلید اتوماتیک مورد استفاده قرار می گیرد. ساختار تیغه پلاتین از تیغه های پلاتین متحرک و ثابت تشکیل می شود. در بسیاری از موارد تعداد تیغه های پلاتین متحرک ۳ و تعداد تیغه های ثابت ۶ است. تیغه پلاتین ثابت یک بدنه مسی، یک نقطه آلیاژ پلاتین و یک عدد پیچ می باشد. تیغه پلاتین متحرک نیز از یک بدنه مسی و دو نقطه آلیاژ پلاتین تشکیل شده است. نقطه پلاتین ها به دو شکل مربع و گرد ساخته می شوند که هر کدام بر حسب کاربرد و نیاز مورد استفاده قرار می گیرند. برای مثال از نقطه پلاتین گرد در جاهایی که شدت جریان پایین است بیشتر استفاده می کنند. نقطه های تیغه پلاتین باید از مواد محکم کننده مانند آلیاژ نقره تهیه شوند.

 مشخصات فیزیکی و جنس

برای خرید تیغه پلاتین در انواع مختلف باید قبل از استفاده به ویژگی های فیزیکی از جمله سطح مقطع و سایز توجه نمود، زیرا عدم تناسب سایز تیغه پلاتین با فاکتورهای مورد نیاز باعث می شود کنتاکتور به خوبی عمل نکرده یا بعد از مدتی از کارایی خود را از دست بدهد. مهم ترین عامل برای انتخاب سایز و سطح مقطع تیغه پلاتین، میزان شدت جریان عبوری از کنتاکتور است. هرچه این میزان شدت جریان بیشتر باشد، باید تیغه های بزرگتر با سطح مقطع بیشتری انتخاب کرد.
جنس آلیاژ پلاتین تیغه های کنتاکتور نیز از نکات مهمی است که در میزان کارایی تیغه و کنتاکتور نقش کلیدی داشته و در خرید تیغه پلاتین باید مورد توجه قرار گیرد. چون قرار است این تیغه ها جریان را هدایت کنند، باید از ضریب رسانایی خوبی برخوردار بوده و مقاومت الکتریکی کمی داشته باشند. از طرفی چون این تیغه ها به دلیل قطع و وصل مداوم به طور مکرر ضربه می خورند، آلیاژ استفاده شده برای ساخت تیغه پلاتین باید در مقابل ضربه نیز مقاومت فیزیکی بالایی و پوسته مستحکمی داشته باشد.

خرید تیغه پلاتین
مشخصات الکتریکی تیغه پلاتین

علاوه بر مشخصات فیزیکی و جنس تیغه پلاتین که در بالا مورد بحث قرار گرفت، تیغه پلاتین دارای مشخصات الکتریکی است که موقع خرید تیغه پلاتین ، باید به آن ها نیز توجه دقیق نمود. از جمله مهم ترین مشخصات الکتریکی درباره تیغه پلاتین جریان و ولتاژ می باشد.

ولتاژ تیغه پلاتین، یکی از مهم ترین فاکتورهای تیغه کنتاکتور است که به شکل ولتاژ مناسب برای کار کردن کنتاکتور تعریف شده و هنگام خرید تیغه پلاتین باید به آن توجه کنید. اگر ولتاژی که دو سر تیغه قرار می گیرد از مقدار نامی بیشتر و یا کم تر باشد، عملکرد تیغه و کنتاکتور تا حد زیادی کاهش پیدا می کند و در دراز مدت می تواند اثرات منفی زیادی بر کنتاکتور بگذارد. در بسیاری از موارد صنعتی کنتاکتورها را بر اساس ولتاژ نامی آن ها می شناسند. کنتاکتور ها و تیغه های پلاتین توانایی تحمل ولتاژ های بسیار زیاد را نیز دارند.

ژرمن کنترل

ضریب رسانش و مقاومت الکتریکی پلاتین تیغه نیز از دیگر مشخصات الکتریکی مهم در خرید تیغه پلاتین است.زیرا همانطور که اشاره شد این تیغه ها وظیفه هدایت جریان را برعهده داشته و باید ضریب رسانش قابل قبولی داشته باشند. از طرفی مقاومت الکتریکی بالا باعث ایجاد گرما و استهلاک در تیغه های کنتاکتور شده و تا حد زیادی از طول عمر و کارایی کنتاکتور می کاهد.

جریان تیغه پلاتین از دیگر ویژگی های تیغه کنتاکتور است که هنگام خرید تیغه پلاتین برای مصارف صنعتی مختلف باید به آن دقت کنیم. میزان جریان تیغه پلاتین به شکل بیش ترین جریانی که تیغه پلاتین می تواند از خود عبور دهد بدون آنکه صدمه ببیند و تغییری در فاکتورهای فیزیکی و الکتریکی آن ایجاد شود، تعریف می شود. صدمات وارد به کنتاکتور و تیغه آن می تواند در اثر عبور جریان بسیار بزرگتر از مقدار نامی به شکل آنی باشد و در ظرف چند ثانیه کنتاکتور از کار بیفتد. یا صدمات می تواند در اثر تحمل جریان های کمی بیشتر از جریان نامی اتفاق افتاده و به مرور باعث فرسودگی و استهلاک کنتاکتور و تیغه پلاتین شود.